15 oktober 2020

De woningmarkt trekt zich niets aan van de coronacrisis. De prijzen van koopwoningen stegen het afgelopen kwartaal met 11,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder Dat is de sterkste stijging in 20 jaar tijd, zegt makelaarsvereniging NVM over de nieuwste cijfers.

De gemiddelde verkoopprijs kwam het afgelopen kwartaal uit op 354.000 euro. Gewoon weer een stijging dus.

Daling?

Dat is opvallend, want door verschillende bankeconomen werd de afgelopen tijd juist gewaarschuwd voor dalende huizenprijzen, al is dat onlangs ook weer genuanceerd. In de verkoopcijfers is van daling dus nog lang geen sprake.

Dat de prijzen zo hard stijgen heeft onder meer te maken met het aanbod. Dat wil maar niet voldoende toenemen. Er zijn wel mensen die hun huidige huis te koop zetten en er worden nieuwe nieuwbouwwoningen opgeleverd, maar het aanbod kan de vraag niet bijhouden.

Keuze uit twee

Het gevolg is krapte: een huizenkoper heeft nu gemiddeld de keuze uit twee woningen. Dat is de laagste stand in twintig jaar.

“De consument heeft nauwelijks meer iets te kiezen en daarmee zien we dat de prijsontwikkeling verder omhoog gaat”, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Regionale verschillen

De regionale verschillen zijn opnieuw groot. De prijzen van huizen in de Randstad zijn doorgaans hoger dan in de rest van het land. De sterkste prijsstijgingen lijken daar wel voorbij. Alleen in Den Haag is de prijsstijging met 13,1 procent groter dan het gemiddelde.

Het valt de makelaars wel op dat er meer interesse is in woningen in meer landelijk gebied. Die trend speelde al langer, maar de situatie rondom het coronavirus heeft dat bespoedigd.

Rustig

Een rustigere periode dankzij de coronacrisis ervaren de makelaars in elk geval niet. “De zomer van 2020 was voor NVM makelaars een andere zomer dan die van voorgaande jaren”, vertelt Lana Gerssen, voorzitter van de vakgroep wonen van de NVM.

“Waar normaal in het derde kwartaal sprake is van een seizoensdip en de agenda’s van onze makelaars een wat rustiger beeld gaven, is het deze afgelopen zomer allemaal met volle kracht doorgegaan”, zegt ze.

“Zowel in het tweede kwartaal als in het derde kwartaal zijn er wat meer woningen te koop gezet dan in de jaren hiervoor. Deze woningen werden echter over het algemeen snel weer verkocht, waardoor de drukte onverminderd doorging in de zomer. Hierdoor is nog steeds sprake van druk op de prijzen en een verdere verkrapping van de markt”, vult zij aan.

Sam Trompert

Dit is een artikel van RTLZ