Er komt een einde aan de jubelton (maximaal € 106.671,-). Vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om ruim een ton belastingvrij te schenken voor een eigen woning zonder dat je kind er belasting over betaalt. Wil je dit wel? Doe dit dan nog in 2022. Benieuwd wat er gaat veranderen en waarom? Je leest het in dit artikel.

Wat is de jubelton?

Aan deze eenmalige vrijstelling zijn wel wat voorwaarden verbonden. De belangrijkste zijn dat de ontvanger of zijn of haar partner tussen de 18 en 40 jaar oud is en de jubelton gebruikt om:

  • een eigen woning te kopen of te verbouwen;
  • de hypotheek of restschuld van de eigen woning af te lossen;
  • de rechten van erfpacht, opstal of beklemming van de eigen woning af te kopen.

De vrijstelling geldt per schenker. Verschillende personen mogen dus de schenking doen. Zolang het totaal van elke schenking niet hoger is dan € 106.671,-. Schenk je samen met je partner? Dan worden jullie als één schenker gezien. Bekijk ook de andere voorwaarden voor een belastingvrije schenking voor een koopwoning.

Afschaffing jubelton

De jubelton wordt vooral gebruikt om (klein)kinderen aan een eigen woning te helpen. Dit zorgt volgens het kabinet voor ongelijkheid op de woningmarkt. Starters met rijke ouders of grootouders hebben meer kans om een woning te kopen dan anderen. Daarnaast wordt de jubelton gezien als een van de oorzaken van de enorme stijging van de huizenprijzen.

Per wanneer wordt de jubelton afgeschaft?

De regeringspartijen hebben afgesproken om de jubelton per 1 januari 2024 af te schaffen. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het kabinet gekeken of de vrijstelling al in 2023 kan worden afgeschaft. Een volledige afschaffing gaat echter niet zo snel lukken. Maar vanaf 1 januari 2023 geldt wel een verlaging. Ouders mogen dan nog tot € 27.231,- belastingvrij schenken voor de eigen woning óf voor vrije besteding. Niet voor allebei.

Maak daarom nog dit jaar nog gebruik van de jubelton

Wil je je kind of kleinkind meer dan € 27.231,- schenken voor het kopen of verbouwen van hun eigen huis? Dan is het slim om dat dit jaar nog te doen.

 

Volgens de huidige regels mag je kind of kleinkind het geld ook nog in 2023 of 2024 besteden. Handig als het huis nu nog niet is gevonden.