In de huidige woningmarkt lijkt het soms alsof ieder huis al verkocht is voordat het op Funda staat. In het 4e kwartaal van 2023 duurder het gemiddeld 30 dagen voordat een woning verkocht was. Toch komt het voor dat er huizen zijn die wel een aantal maanden op Funda te koop staan voordat ze verkocht worden. Dan moet je niet gelijk denken er zal wel iets met de woning zijn, dus een afspraak maken om te gaan kijken heeft geen zin. We zetten even een aantal reden waarom een woning soms langer te koop staat op een rijtje, dan heb je misschien tóch een reden om te gaan kijken.

Een te hoge vraagprijs

Dit is de meest voor de hand liggende reden. Door de gekte op de woningmarkt worden veel huizen voor hele hoge bedragen verkocht en het overbieden op een woning is eerder regel dan uitzondering. Door de stijgende huizenprijzen, stijgen ook nog steeds de verwachtingen van veel verkopers. Het resultaat is dat de vraagprijs van sommige woningen misschien een beetje aan de hoge kant is.

Als de kopers niet bereid zijn om een relatief hoog bod uit te brengen en de verkoper wil geen concessies doen, kan er een soort van stagnatie ontstaan in de verkoop. Hierdoor gaat er meer tijd overheen voordat er een passend bod is op de betreffende woning of dat de verkoper bereid is te zakken met de vraagprijs.

Ben je enthousiast over de een woning die langer te koop staat, maar twijfel je of de vraagprijs wel passend is? Ga dan in gesprek met een aankoopmakelaar. Hij of zij kan je hierin een duidelijk advies geven. Misschien is er wel ruimte voor onderhandeling met de verkoper. Je kunt dan misschien wel een bod doen dat een stuk lager is dan de vraagprijs. Door het uitbrengen van een bod geef je in ieder geval aan dat je interesse hebt in de desbetreffende woning en misschien is de verkoper inmiddels wel tot het inzicht gekomen dat hij /zij te vrede moet zijn met een lagere opbrengst.

De Kluswoning

Soms zie je tijdens je zoektocht naar een nieuwe woning opeens een vraagprijs die te mooi is om waar te zijn. Als je dan de foto’s gaat bekijken, zie je snel waarom: Er moet nogal veel aan de woning gedaan worden om er een leuke woning van te maken.

De laatste jaren zijn klushuizen steeds minder in trek. Bijna alle kopers willen een huis dat helemaal af is waar ze niets meer aan hoeven te doen. Het liefst kopen de meeste mensen een woning die helemaal  instapklaar is met visgraad vloer en zwarte stalen deuren. En zijn ze bereid daar fors meer voor te betalen. Dat betekent wel dat de meeste kluswoningen vaak langer moeten wachten op een nieuwe eigenaar die wel de potentie van zo’n woning ziet en bereid is zijn armen uit de mouwen te steken. Het voordeel is vaak dat je uiteindelijk veel voordeliger uit bent dan de kant en klare woning. En je veel minder concurrenten hebt bij het bieden op dit soort woningen

De huidige eigenaar heeft een uitgesproken smaak

Met alle opgeknapte woningen met visgraatvloeren en zwartstalen deuren zou je bijna denken dat iedereen tegenwoordig dezelfde smaak heeft. Er zijn ook nog genoeg mensen die lekker hun eigen gang gaan met het inrichten van hun woning. Het kan alleen wel tot gevolg hebben dat wanneer je je woning wilt gaan verkopen dat die smaak veel potentiële kopers afschrikt. Een felrode vloer, blauwe keuken of oranje badkamer is wel iets waar je als koper doorheen moet kunnen kijken. Om te zien wat er echt mogelijk is.

De meeste kopers kunnen of willen dit helaas niet. Een handige klusser met twee rechterhanden zal hiervan niet schrikken als er een badkamer vervangen moet worden, maar voor een ander is dit een flinke drempel. Maar ook de simpelere klussen kunnen kopers afschrikken. Denk bijvoorbeeld aan een heel felle kleur op de muur of een behang met een zeer uitgesproken motief. Dit is voor steeds meer verkopers een reden om voor de verkoop nog even alles in neutrale kleuren te verven.

Ben je niet bang om een te klussen en zie jij mogelijkheden waar anderen misschien schrikken? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om een keer te gaan kijken bij een woning die afwijkt van de standaardsmaak.

Een duurder segment

Een twee-onder-een-kap of een vrijstaande woning staat meestal iets langer te koop dan een appartement. Hoe hoger de prijs van de woning des te kleiner de groep mensen is die deze woning kan betalen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat een woning in het duurdere segment iets langer te koop staat voordat er zich de juiste koper aanbied..

Er is echt iets mis met de woning

Natuurlijk kan het echt zo zijn dat er iets mis is met een woning. Misschien is er sprake van veranderingen in het bestemmingsplan of is er iets met de fundering die op termijn aan vervanging toe is, Heeft de woning last van een lekkage of is de dakkapel nodig aan vervanging toe.

De meeste makelaars maken in de advertentietekst van de woning al melding van gebreken waar je als kijker van op de hoogte moet zijn. Daarom is het zo belangrijk dat je als kijker altijd alles goed leest. Besluit je te gaan kijken vraag dan altijd tijdens de bezichtiging  om meer informatie van de makelaar.

De informatie van de makelaar kun je meenemen in de overweging om wel of geen bod te doen en de hoogte van een eventueel bod. Ga zelf ook op onderzoek uit en laat je informeren over de kosten die nodig zijn om het huis helemaal op te knappen. Maak een tweede afspraak en neem een aannemer mee. Deze kan je vervolgens precies vertellen wat alles kost. Deze informatie kun je met onderbouwing meenemen in je bod.

Stel vragen

Tijdens een bezichtiging mag je als potentiële koper de verkopend makelaar de hemd van het lijf vragen. Durf ook zeker de vraag te stellen waarom de woning al langere tijd te koop staat. De verkoopmakelaar kan je heel goed uitleggen waarom er nog geen winnend bod is geweest.

Dat er minder animo is voor een woning, betekent ook dat je waarschijnlijk geen overhaaste beslissingen hoeft te nemen. Vraag daarom om een tweede bezichtiging en neem dan iemand mee die verstand van zaken heeft en met een kritische blik door de woning loopt.

Doe bij dit type woningen altijd een bouwkundige keuring als je niet weet wat je te wachten staat. Soms hebben verkopers zelf al een bouwkundig rapport laten opmaken en heb je al een goede indicatie wat je te wachten staat.

Doe je een bod onder voorbehoud van een bouwkundig keuring en blijkt uit de keuring dat er sprake is van grote gebreken? Dan kun je nog onder de koop uit. Nog een voordeel als de kopers niet in de rij staan.

Heb je ook een aankoopmakelaar nodig?