Welke Makelaar moet ik kiezen?

U heeft plannen om uw woning te gaan verkopen, maar hoe kunt u nu een goede makelaar kiezen?
Waarom is een lokale makelaar met regionale kennis zo belangrijk. Hoe weet u nu wat een goede een minder goed of juist de beste makelaar is om uw woning te verkopen? Zoek de beste makelaar die bij u past met de kennis van uw wijk en plaats.

Ga vooral niet op zoek naar de goedkoopste makelaar. Goedkoop is vaak duurkoop. Ga juist op zoek naar de beste makelaar. De beste makelaar gaat er voor zorgen dat u het maximale resultaat uit uw verkoopproces haalt, de makelaar is vakkundig en begeleid u gedurende het gehele verkoopproces. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een goedkope internetmakelaar waarbij u minder betaald dan bij een traditionele makelaar. Maar met een internetmakelaar zal u een hoop werk, zorg en emoties kosten en daar moet u wel zin in hebben.

Vraag bekenden om ervaringen en kijk naar de recensies

Vraag aan mensen bij u in uw netwerk die recentelijk hun woning hebben verkocht of net een woning hebben gekocht om ervaringen. Heel vaak ontstaat hieruit een belangrijke selectie van makelaars om uit te kiezen voor u. Bekijk naar de beoordelingen, recensies en ervaringen op Facebook op de site van de makelaar of op Funda bij de makelaars bij u in de buurt.

Kijk naar de woningen die bij u in de buurt zijn verkocht

Is het huis van uw buren of mensen in uw buurt net verkocht? Bel eens aan bij ze en vraag om hun ervaring. Vraag wat ze vinden van het verkoopresultaat van de makelaar. Heeft hij het onderste uit de kan gehaald voor ze, heeft hij echt zijn uiterste best gedaan, hoe was de communicatie, hoe wat de deskundigheid van die makelaar en zouden ze hem aan jou aanbevelen?

Een makelaar die net bij u in de straat, buurt of appartementsgebouw heeft verkocht kent de buurt, de woning en heeft als het goed is nog een heel klantenbestand van kijkers die op zoek zijn naar een woning in uw directe omgeving.

Maak een selectie van makelaars en kies

Nodig 2 of maximaal 3 makelaars uit bij u thuis voor een vrijblijvend verkoopgesprek, het maken van een gratis waardebepaling van uw woning en het uitbrengen van een offerte. Vraag ook of ze voorbeelden kunnen geven van recente transacties (verkopen) bij u in de buurt. Beoordeel de verkoopvoorstellen die u krijgt, de waardes die ze hebben afgegeven, de kosten en vooral belangrijk: ga op uw gevoel en intuïtie af. Welke makelaar gaf u het beste gevoel om dit verkooptraject mee in zee te gaan?

Verkopen van uw woning

Wanneer u een lokale makelaar inschakelt levert dit gegarandeerd grote bijdrage aan de verkoop van uw woning. Een lokale makelaar is actief in uw regio en kent deze huizenmarkt. Ook weet de lokale makelaar hoe u kunt inspelen op het regionale vraag en aanbod. Een groot voordeel van een lokale makelaar is dat hij of zij gebruik kan maken van zijn netwerk om potentiële kopers aan te trekken voor uw woning.

Regionale kennis / lokale specialist

Wanneer u als koper in een andere buurt wilt gaan wonen is de regionale kennis van een lokale makelaar erg belangrijk. Hij of zij geeft u eerlijk en betrouwbaar advies over de markt en de regio waar u wilt gaan wonen.

Maar ook zijn regionaal de verschillen in huizenprijzen steeds groter geworden. Tijdens de onderhandeling van de prijs kan uw makelaar zijn regionale marktkennis in uw voordeel benutten. Uit onderzoek van het CBS en het Kadaster blijkt zelfs dat het prijsverschil van woningen in gemeenten met de hoogste en laagste gemiddelde verkoopprijs nog nooit zo groot is geweest.

Betrokkenheid van de makelaar

Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de samenwerking en het contact met uw makelaar. Laat dit nou een sterk punt zijn van de lokale makelaar en een zwak punt van de internetmakelaar.

Een internetmakelaar heeft lage tarieven en probeert daarom het aantal gewerkte uren zo laag mogelijk te houden. Dit betekent ook dat u minder persoonlijk contact hebt en u meer via de mail of telefoon het contact onderhoudt. Een lokale makelaar komt graag persoonlijk bij u langs om u op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen en het contact goed te laten verlopen.

Brancheorganisatie

Ga altijd voor een makelaar die bij een van de volgende deze brancheorganisaties/beroepsvereniging is aangesloten:

NVM – Nederlandse Vereniging van Makelaars
VBO – Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed
VastgoedPro – Beroepsvereniging voor Vastgoedprofessionals

Niet alleen kiest u hierbij voor kwaliteit, maar het belangrijkste argument is dat deze organisaties een geschillencommissie hebben. Bij deze onafhankelijk opererende commissies kunt u beroep doen op het moment dat er onenigheid is of er geschillen zijn. De meeste makelaars zijn bij 1 van deze 3 organisaties aangesloten. Om te zien of een makelaar is aangesloten zie je vaak al direct op de website van de makelaar aan een logo van 1 van deze 3 organisaties staan.

Ook wij van SMASH makelaars zijn werkzaam als lokale makelaar. Wilt u graag de hulp inschakelen van een makelaar met regionale kennis? Dat kan natuurlijk! Vul ons contact formulier in of bel ons. op 070-44 45 551