In juli 2024 deed Funda een onderzoek onder 1200 funda-bezoekers die binnenkort een huis willen kopen of verkopen. De resultaten zijn duidelijk: makelaars spelen een essentiële rol bij de aan- of verkoop van een huis. Ontzorging staat daarbij centraal, maar er zijn ook twijfels die weer kansen bieden, vooral bij aankoop.

Twijfels over inschakelen aankoopmakelaar

Er liggen duidelijk kansen bij aankoop: een aanzienlijke groep mensen twijfelt over het inschakelen van een makelaar bij het kopen van een geschikt huis.

Grote kans om waarde van aankoopmakelaar te benadrukken

Meer dan de helft van de kopers die géén aankoopmakelaar wil inschakelen, ziet daar momenteel niet genoeg meerwaarde in. Daarnaast vindt 29% het te duur. Dit biedt kansen om te communiceren over wat je als aankoopmakelaar allemaal doet en waarom jij je prijs meer dan waard bent.

Vraagstelling: Wil je bij het zoeken naar en kopen van een huis een aankoopmakelaar inschakelen?

Grote kans om waarde van aankoopmakelaar te benadrukken

Meer dan de helft van de kopers die géén aankoopmakelaar wil inschakelen, ziet daar momenteel niet genoeg meerwaarde in. Daarnaast vindt 29% het te duur. Dit biedt kansen om te communiceren over wat je als aankoopmakelaar allemaal doet en waarom jij je prijs meer dan waard bent.

Inschakelen aankoopmakelaar marktafhankelijk: hulp bij onderhandelen en een gunstige aankoopprijsbelangrijker dan kansen vergroten op woningmarkt

Bij de redenen voor het kiezen van een aankoopmakelaar staan onderhandelen en gunstige aankoopprijs bovenaan. Dit is een grote verandering sinds 2020, toen het vergroten van de kansen op de woningmarkt nog de hoogste prioriteit had.

Vraagstelling: Waarvoor wil je een aankoopmakelaar inschakelen?

Persoonlijke klik verreweg het belangrijkst bij keuze, lidmaatschap branchevereniging op derde plek bij aankoop

Bij het kiezen van een makelaar staat de persoonlijke klik voorop. Kennis van de buurt is ook cruciaal bij zowel verkoop als aankoop. Lid van een branchevereniging? Dat kan echt in je voordeel werken, want het is een belangrijke factor bij het kiezen van een makelaar.

Meer dan de helft kiest alleen makelaar met branchevereniging

Meer dan de helft van de mensen die een branchevereniging belangrijk vindt, kiest alleen een makelaar die hierbij is aangesloten. Een kleiner aantal vindt dit niet essentieel en 17% twijfelt daar nog over. Dit laat zien dat een branchevereniging vaak een belangrijke factor is bij het kiezen van een makelaar.

Welke ervaring hebben woningzoekers met makelaars?

In het volgende gedeelte bekijken we de ervaringen van woningzoeker die eerder een makelaar hebben ingeschakeld. Je ziet waar makelaars nu al goed scoren en waar ze nog niet helemaal aan de verwachtingen voldoen. Dit biedt een goed inzicht in welke toegevoegde waarde je jouw klanten kunt bieden en wat je kunt benadrukken in je communicatie.

Meer dan de helft van de kopers en verkopers raadt aan om een makelaar in te schakelen

Hoewel sommige mensen neutraal blijven, blijkt er een sterke voorkeur te zijn voor het inschakelen van makelaars bij zowel het kopen als verkopen van een woning. Dit geeft aan dat veel mensen de waarde van makelaarsdiensten erkennen en aanbevelen.

Vraagstelling: Ik raad andere kopers aan om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Meerderheid erkent waarde van makelaars bij aankoop en verkoop

Hoewel sommige verkopers en kopers twijfelen aan de noodzaak van een makelaar, zegt een overgrote meerderheid niet zonder een makelaar te kunnen. Dit laat zien dat makelaarsdiensten vaak als waardevol worden beschouwd.

Meerderheid tevreden of neutraal in keuze voor huidige makelaar

Slechts een minderheid van de verkopers en kopers zou niet opnieuw voor dezelfde makelaar kiezen. De rest is ofwel neutraal of geeft aan de volgende keer weer dezelfde makelaar te willen inschakelen. Daarom is het extra belangrijk om het contact met je klanten warm te houden als je wilt dat ze ook de volgende keer weer voor jou kiezen.

Ontzorging en tijdsbesparing: de grootste voordelen van een aankoopmakelaar

De voordelen van een aankoopmakelaar liggen vooral in gemak en efficiëntie. De helft van de kopers voelt zich volledig ontzorgd, en 41% waardeert de tijdsbesparing. Terwijl 30% vindt dat de makelaar ook geld heeft bespaard, is 40% neutraal en 29% het hier niet mee eens. Het is duidelijk dat de voordelen van een aankoopmakelaar vooral in gemak en efficiëntie liggen.