Het maakt niet uit of u nu net een nieuwe woning heeft gekocht waar u het een en ander in wil aanpassen of dat u ervoor kiest om uw huidige woning op te knappen. Duurzaam verbouwen of renoveren is niet alleen een trend, het biedt u ook vele mogelijkheden. Een verbouwing is namelijk hét moment voor betere isolatie, zuinige verlichting, het plaatsen van zonnepanelen of verwarmen zonder gas. Maar dat niet alleen. Er zijn nog veel meer opties om uw woning te verduurzamen. Hoe dat precies zit en waar u allemaal aan moet denken, vertellen we u graag in deze blog.

Duurzaam verbouwen met aandacht voor mens en milieu

Het renoveren van uw woning is een goede gelegenheid om ‘schoon schip’ te maken. Oftewel: energiezuiniger én gezonder voor mens en milieu. Dat kan al vrij snel en eenvoudig door het plaatsen van betere ventilatie en het oplossen van vochtproblemen. Maar ook het hergebruiken van materialen of inzetten van slimme technieken zijn goede opties.

U hebt het vast al in de gaten: bij veel mogelijkheden kunt u rekening houden met het milieu door er met een duurzame bril naar te kijken. Maar welke duurzame verbouwingsopties zijn er dan allemaal? We helpen u graag op weg met een greep uit alle mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor:

1- Zonnepanelen
2 – Zonneboiler of warmtepomp
3 – Duurzame energieleverancier
4 – Dak- en spouwmuurisolatie
5 – HR++ glas, driedubbel glas of zelfs vacuüm glas
6 – LED verlichting
7 – Hergebruik van regenwater
8 – Dichten van kieren en naden van kozijnen naar aanleiding van een warmtescan
9 – (Her)gebruik van (duurzame) materialen
10 – Douchen onder een warmteterugwinning (wtw) douche of waterbesparende douchekop

Daarnaast kunt u ook een grote slag slaan door zuinig met energie om te gaan. Laat lampen niet onnodig branden en zet apparaten niet op stand-by.

Kostenbesparing

De noodzaak om Nederland klimaatneutraal te maken, wordt steeds duidelijker zichtbaar in zowel wetgeving als de natuur. Door het Coronavirus hebben we gezien wat voor verschil het stilleggen van bijvoorbeeld het vliegverkeer kan maken voor onze luchtkwaliteit. Of wat dacht je van het schone water in Venetië? Ook al zijn dat niet direct aandachtspunten waar jij invloed op kan hebben, het verduurzamen van jouw woning is dat gelukkig wel.

We zullen echter niet ontkennen dat een verbouwing kostbaar is. Toch levert het je ook zeker financieel wat op. Een ander bijkomend voordeel voor duurzaam verbouwen is namelijk de flinke kostenbesparing die je ermee kunt realiseren. Een duurzame verbouwing of renovatie zorgt ervoor dat jouw woonlasten sterk verminderen. Bovendien is een energiezuiniger huis erg aantrekkelijk op de huidige woningmarkt, wat maakt dat je jouw woning tegen een hogere prijs kunt verkopen.

Subsidies

Wist u dat u een subsidie aan kunt vragen voor de isolatie van uw woning? Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen, een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Daarnaast is het mogelijk om met de Energiebespaarlening boetevrij en tegen een lage rente een lening aan te vragen voor het uitvoeren van energiebesparende investeringen. Op de website van de Rijksoverheid vind je hier meer informatie over. Daarnaast verwijzen we je graag nog naar de website van Milieu Centraal, waar u veel inspiratie en meer informatie kunt vinden over alle duurzame verbouwingsoplossingen.

We hopen u met deze blog inspiratie te geven voor alle duurzame mogelijkheden tijdens een verbouwing of renovatie. Heeft u naar aanleiding van deze blog een vraag of opmerking? Of heeft u voorafgaand aan of na afloop van uw verbouwing behoefte aan een taxatierapport? Neem dan gerust contact met ons op. We komen graag bij u langs om kennis te maken!