Zoetermeerders lijken het shoppen te hebben gemist, gezien de drukte in het Stadshart. Toch wordt er nu anders gewinkeld dan voorheen: met inachtneming van coronamaatregelen en veel meer aankoopgericht.

Een blik op de winkelstraten in het Stadshart zegt voldoende: het is een stuk drukker dan voorgaande weken. De grote angst voor het coronavirus lijkt hier wel voorbij, mits er maar aan de anderhalvemeterregel wordt voldaan. En dat is niet altijd het geval. Petra Engering en haar dochter Lisa bewegen zich dan ook schichtig tussen de vele mensen door. ,,Ik ging alleen even kleding kopen. Ik zit alleen maar thuis en word steeds dikker, dus ik moest wel nieuwe dingen halen”, zegt Petra lachend. ,,Dit is voor het eerst dat wij weer winkelen. Dat hebben we weken niet gedaan. Maar nu gaan we weer naar huis, want het wordt te druk. Zodra vrouwen weer kunnen winkelen gaan ze helemaal los.”

Vorig weekeinde was het superdruk
– Van der Spruit

Ook de winkeliers in het stadscentrum merken dat het drukker is. Dat leidt tot grote zorgen, maar er gaan wél steeds meer winkels open. Zo opende vorige week, na een sluiting van drie weken, Van Schaik Stroopwafels weer de deuren. ,,Vorig weekeinde was het superdruk”, geeft medewerker Teun van der Spruit aan, vanachter plexiglas. ,,En de mensen hielden totaal geen afstand van elkaar. Bij de Albert Heijn in de stad is het denk ik het ergst. Daar kán ik soms gewoon geen afstand houden, omdat het zo druk is. Als het zo doorgaat, ben ik bang dat er een tweede viruspiek komt.”

Mondkapjes

Nieuwkomer Phonkey speelt slim in op het coronavirus. Twee weken na de officiële opening verkoopt de telefoonspeciaalzaak nu ook mondkapjes, voor 6,50 euro per stuk. ,, Mensen hebben die nou eenmaal nodig, maar we hebben een beperkte voorraad. Het loopt redelijk goed”, vertelt Percy van den Bogaard van Phonkey.

Stefano Zuliani, van Zuliani’s ijssalons in het Stadshart en aan de Dorpsstraat, ziet een groot verschil tussen die twee gebieden: ,,De wijkcentra lopen naar verhouding beter dan de stadscentra. Mensen vermijden liever drukke winkelstraten. Veel mensen willen even een rondje lopen, maar hebben angst om drukke winkels in te gaan. Hier in het Stadshart mis ik de helft van mijn omzet, maar mijn zaak aan de Dorpsstraat loopt beter dan ooit. IJs is een van de weinige plezierproducten waar men nog geld aan kan uitgeven.”

Ziek

Met haar armen vol taart en kleding voor haar hoogbejaarde moeder loopt Marian van Maanen haastig voorbij. ,,Mijn moeder is ziek en kan geen kant op”, laat ze weten. ,,Funshoppen? Ik vind er geen moer aan. Ik haal alleen wat ik moet hebben en ga daarna zo snel mogelijk weer weg.”

Daar denken veel klanten van de C&A anders over. Voor de kledingwinkel staat een enorme rij. Hennie Struik zit op een bankje te wachten op zijn vrouw Coby, die binnen is. ,,We zijn allemaal toe aan ouderwets shoppen”, denkt hij. ,,We zijn het zó gewend. Van mij mag het allemaal wel wat losser met die coronamaatregelen. Sinds januari ben ik met pensioen en toen kwam opeens het coronavirus. Ik heb misschien nog 15 jaar te gaan, daar wil ik intens van genieten. Dus ook van mijn kleinkinderen. Dan moet ik maar naar de ic. Dat heb ik er wel voor over.”

Dit artikel verscheen eerder op ad.nl