Aan de geluiden om ons heen te horen lijken inwoners van Den Haag momenteel gretig te klussen in en aan het huis.  En dan het liefst voordat de werkdag begint: lekker vroeg dus. Leuk, behalve voor de buren. Dus deze week de vraag: Mag dat, klussen voor 07:00 uur ’s ochtends?

We zochten het even op en we zagen meteen dat er niet echt een wet is die ’s ochtends vroeg (of ’s avonds laat of op zondag) klussen verbiedt. Maar er zijn wél grenzen aan het lawaai dat het veroorzaakt natuurlijk.

Fatsoensnormen

Want we leven in een beschaafd land. Zo hebben we in Nederland de zogenaamde ‘fatsoensnormen’: van iedere inwoner wordt verwacht dat ze zich daaraan houden. Eén van die fatsoensnormen is dat je even contact hebt met je buren als je ’s ochtends vroeg of zondags gaat klussen.

Als het klussen tijdelijk is en de buren geven aan het geen probleem te vinden, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar heb je geen goed contact met de buren? Dan moet je je gewoon houden aan de regels die de gemeente Den Haag heeft bepaald voor geluidsoverlast: (klus)werkzaamheden die lawaai veroorzaken mogen niet eerder dan 07:00 uur beginnen, en moeten  om 22:00 uur weer stoppen. Op zondag kun je alleen tussen 10:00 en 16:00 uur los gaan.

Dit artikel verscheen eerder op indebuurt.nl