De woningmarkt in de randstad zit al geruime tijd op slot. Er is nog steeds meer vraag naar woning dan dat er aanbod is. Wat kun je hier mee / aan doen? Steeds meer woningzoekende richten zich op de woningen uit de jaren ‘70. Dit is op zich een best een goed idee, ook al zijn er wel zaken waar je goed op moet letten.

MOGELIJKHEDEN

Er zijn meerdere redenen waarom een woning uit de ’70 jaren mogelijkheden bieden. Veel van deze woningen komen nu beschikbaar omdat de woning voor de huidige bewoners te groot wordt of omdat deze bewoners zijn overleden. Een andere reden is dat de woningen uit de jaren ’70 vaak dicht tegen de oude stad- of dorpskern aanliggen. In de wijken is het groen al volgroeit zodat er voldoende grote bomen staan die de wijk een aantrekkelijke uitstraling geven. Verder hebben de woningen een ruimere kavel dan woningen uit de jaren ‘80 en ‘90.

NADELEN JAREN ’70 WONING

De Jaren 70-woningen kenmerken zich vaak door ruime begane grond verdiepingen, maar klein opgezette bovenverdiepingen. In de meeste gevallen heeft een woning 2 ruime slaapkamers en daarnaast nog een kleine ruimte. De meeste woningen uit deze bouwperiode zijn gebouwd met een spouwmuur, maar hierin is vanuit de bouw geen isolatie in aangebracht. Dit is op zich eenvoudig aan te laten brengen (Na isolatie). Verder hebben deze woning slecht dubbelglas en ontbreekt de vloer en dak isolatie in de meeste gevallen. Hierdoor voldoen de jaren 70-woningen verre van de eisen die er tegenwoordig aan een woning gesteld worden.  En als laatste is deze bouwstijl over het algemeen niet erg uitnodigend.

UITDAGINGEN OM MEE AAN DE SLAG TE GAAN

Isoleren van de woning

Het isoleren van een jaren ‘70-woning komt vaak neer op het doorvoeren van een aantal belangrijke verbeteringen: buitenmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en veelal het glas vervangen..

De bovenverdieping verbouwen

Om een meerdere ruime slaapkamers te kunnen creëren in de huidige woning is dit te realiseren door zowel aan de voor als aan de achterkant dakkapellen te plaatsen.

Uitstraling woning aanpassen

Door het aanzicht van de woning goed aan te pakken zal in veel gevallen het aangezicht ook veranderen waardoor de woning er in veel gevallen al anders uit gaat zien. Daarnaast kun je denken aan het aan of opbouwen  waardoor de gehele woning een andere uitstraling krijgt. En hierdoor ontstaat er uiteindelijk een veel modernere woning.

KOSTEN VERBOUWING

Met welke kosten moet ik rekening houden? In het algemeen moet je rekening houden dat een dergelijke verbouwing tussen de €75.000,= en de €150.000 gaat kosten. Misschien heb ik je met deze tips op weg geholpen.  Ga eerst kijken naar de wijk / buurt en bepaal vervolgens of de betreffende woning mogelijkheden heeft om de benodigde verbouwingen uit te voeren.