Vanaf 1 juli2022 is een rookmelder op elke verdieping van uw huis verplicht. Waar moet u op letten bij de aanschaf? Wat vooral belangrijk is, is dat de rookmelder in ieder geval een bepaald EN-nummer heeft. Het EN-nummer geeft aan dat het product voldoet aan een Europese norm. Of u voor de goedkoopste gaat met een EN-nummer of een duurdere dat moet u zelf weten.
Waar hangt u de rookmelders op.
De belangrijkste vraag is, waar hangt u de rookmelders op? In woonbladen en tijdschriften ziet u de rookmelders meestal niet hangen, maar ze moeten gewoon in het zicht geplaatst worden. De brandweer adviseert om dat op elke verdieping tegen het plafond te doen. En dan minimaal 50 centimeter van een muur of hoek en niet op een tochtige plek of bij de mechanische ventilatie in de buurt te hangen. Voor nog meer veiligheid is het eigenlijk verstandig om een rookmelder te plaatsen in elke slaapkamer, in de woonkamer, de keuken en in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan.
Ben je verzekerd zonder rookmelder?
Elke verzekeraar eist dat jij je als verzekerde je gedraagt en je dus aan de geldende preventie-eisen houdt. Als rookmelders straks per 1 juli 2022 verplicht zijn en je dat negeert, kan een uitkering na een brand weleens problematisch worden. Er zijn voor zover bekend (nog) geen verzekeraars die nu al hebben gezegd niet uit te keren na een brand na 1 juli, aan mensen die geen rookmelders hebben. In polisvoorwaarden van bijvoorbeeld een woonhuisverzekering wordt vaak wel de term nalatigheid genoemd. Het niet hebben van een rookmelder kán na een brand worden uitgelegd als nalatigheid. Heb je het per 1 juli niet voor elkaar, loop je dus het risico dat de verzekeraar niet uitkeert.
De rookmelders hangen, en nu?
De site rookmelders.nl adviseert rookmelders elke maand schoon te maken. Stof en vuil kunnen zich namelijk zowel aan de buiten- als aan de binnenkant van de rookmelder ophopen, waardoor de sensor in de rookmelder vals alarm kan geven. Daarnaast kan het de werking van de rookmelder verminderen. Het is daarnaast verstandig regelmatig de rookmelders te testen.
Tip: als u toch een rookmelder koopt, koop dan ook een Koolmonoxide-melder. Elk jaar overlijden vijf à tien personen in Nederland aan koolmonoxide vergiftiging. Een melder kan de bewoner tijdig waarschuwen.