Het is sinds 1 februari verplicht om verduurzamingsmaatregelen te nemen als je je huis grondig verbouwt. Gemeenten moeten erop toezien dat huiseigenaren zich eraan houden in het vergunningstraject.

Verduurzamingsmaatregelen

In Europa is afgesproken dat eigenaren van gebouwen, en dus ook huiseigenaren, bij een grondige renovatie verduurzamingsmaatregelen moeten nemen, zoals de installatie van een elektrische warmtepomp of zonnepanelen. Nederland heeft daar invulling aan gegeven. Een renovatie is ingrijpend als van de buitenzijde 25 procent of meer wordt vernieuwd, veranderd of vergroot én de verwarmings- of koelinstallatie wordt aangepast.

Tientallen tot honderden huizen per jaar

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat het om tientallen tot honderden huizen per jaar, zo laat de dienst weten na vragen van NU.nl. Ondanks dat relatief kleine aantal is het een ingrijpende regel voor wie het betreft, stelt Vereniging Eigen Huis. De vereniging zegt zich zorgen te maken over “de stapeling van maatregelen, onnodige regeldruk en extra kosten voor woningbezitters”, zo is te lezen in een blad dat onder 800.000 leden is verstuurd.

Wanneer aan de regel voldoen

Volgens Vereniging Eigen Huis is het niet gemakkelijk om te achterhalen wanneer een verbouwing ‘groot’ genoeg is om aan de regel te moeten voldoen. “Simpel gezegd moet je duurzame energie opwekken als je 25 procent van de woningschil aanpakt, maar dan wel grondig”, zegt bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving. “Als je het dak vervangt, dan moet je echt naar de blauwe lucht kunnen kijken.”

Door: NU.nl