Van de bijna acht miljoen huizen in ons land was vorig jaar ruim 40 procent een rijtjeshuis. Dat blijkt woensdag uit de cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek het CBS over de woningvoorraad in Nederland. Verder valt op dat het aantal flats en appartementencomplex in rap tempo toenemen.

Hoe de huidige woonwijken er nu uitzien is een erfenis van vele jaren waarin werd gebouwd, gesloopt en andere soorten huizen weer populair werden.

80 procent van alle woningen is rijtjeshuis of appartement

Bijna 20 procent (1,5 miljoen) van de huidige huizen is nog een vooroorlogse woning. Hiervan staat 30 procent van de woningen in een rijtje, terwijl 20 procent van de woningen een vrijstaand huis is. Die cijfers laten het veranderende karakter van de woning voorraad zien. Sinds de oorlog zijn er veel meer rijtjeshuizen gebouwd, terwijl er relatief juist minder vrijstaande huizen bij zijn gekomen. Een op de acht huizen is nu een vrijstaande woning.

In de naoorlogse periode – vooral tussen 1965 en 1985 – zijn er relatief veel rijtjeswoningen (minstens drie op één blok) bij gekomen. Hierdoor staan volgens het CBS nu zeker vier op de tien huizen in een rijtje. De meeste hiervan zijn te vinden in de provincie Zuid-Holland.

Rijtjeshuizen worden op de voet gevolgd door appartementencomplexen en flats, goed voor 36 procent van alle woningen. Dit type woningen wordt vooral de afgelopen jaren relatief veel gebouwd. Bijna de helft van de nieuwste huizen is een appartement.

Vrijstaande woningen steeds minder gebouwd

Vrijstaande huizen worden juist steeds minder bijgebouwd. Hierdoor zijn er steeds minder huizen zonder directe buren in de woningvoorraad te vinden. Dat aandeel is sinds de oorlog teruggelopen naar 13 procent. Dit soort woningen staat vooral in Friesland en Drenthe.

Door: NU.nl
3 augustus 2022