Ben jij van plan om je huis binnenkort of over een paar jaar te gaan verkopen? Dan heb je vast al eens gehoord over het aanvragen van een geldig energielabel. Waarschijnlijk denk je er nu nog niet over na om een nieuw energielabel aan te vragen. Toch is het verstandig dit nu al te regelen. De reden is dat de regels steeds strenger worden en hoe langer je wacht de kans bestaat dat je energielabel lager uit gaat vallen.

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw huidige woning is. Aan de hand van verschillende niveaus maakt het label inzichtelijk welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn bij je woning. Je kunt het vergelijken met een koelkast of vriezer. De koelkast met een A-label is het energiezuinigst en de koelkast met een energielabel G kun je het beste zo snel mogelijk vervangen.
Voor woningen geldt eigenlijk precies hetzelfde verhaal. Woningen met een A-label zijn voorzien van de nieuwste energiebesparende middelen zoals zonnepanelen, warmtepomp etc. terwijl bij woningen met energielabel G nog veel te verbeteren valt. Een energiezuinig huis betekent over het algemeen een veel lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Jouw woning draagt dan dus positief bij aan het milieu wanneer deze een goed energielabel heeft! Wanneer jouw huis minder energiezuinig is, lees je in het label naast het overzicht van de woningkenmerken, zoals het woningtype, de gebruikte isolatie, de soort beglazing en het type verwarming ook de mogelijke aanpassingen / verbetreingen.

Voordelen van een energielabel bij de verkoop van jouw huis

Ieder huis heeft zijn eigen voor en nadelen. Een nieuwbouw woning die een paar jaar oud is heeft hele andere vormen van isolatie en krijgt hierdoor een heel ander energielabel dan een huis uit de jaren ’70 of ‘80. Dat betekent niet per definitie dat het huis dat in de jaren ’70 gebouwd is per definitie slechter is. Het huis dat in de jaren ’70 gebouwd is kan best in de loop der jaren op alle mogelijke manieren zijn aangepast waardoor deze ondertussen ook energiezuiniger geworden is. Hoe gunstiger het energielabel, hoe interessanter jouw woning kan zijn bij potentiele kopers. Ook kan een gunstig energielabel effect hebben op de verkoopprijs van jouw woning.

Wat is er verandert aan het energielabel per 1 januari 2021?

Vroeger kon je het energielabel voor jouw woning eenvoudig online aanvragen. De aanvraag zelf was zelfs gratis en geeft direct een voorlopig energielabel af. Dit voorlopige energielabel is gebaseerd op de basisgegevens van jouw woning die geregistreerd staan bij het Kadaster (bouwjaar, type woning en oppervlakte). Zodra een onafhankelijke en erkende deskundige de gegevens had gecontroleerd en goedgekeurd, ontving jij jouw definitieve energielabel van de Rijksoverheid. Hiervoor betaal je tot 1 januari 2021 enkel euro’s.

Vanaf 1 januari 2021 zal er een energieadviseur niet alleen jouw gegevens controleren, maar ook bij jou langskomen voor een inspectie om te bepalen welk energielabel bij jouw woning hoort. De adviseur kijkt dan naar de afmetingen van jouw woning, aanwezige isolatie in dak en muren en de aanwezige installaties zoals de cv-ketel en eventuele zonnepanelen. Op basis hiervan berekent de adviseur welk energielabel bij jouw woning hoort. Door dit huisbezoek zijn de kosten voor het aanvragen van een energielabel wel een stukje duurder geworden. Gemiddeld wordt er voor een definitief energielabel circa € 300,- gevraagd.

Heb ik een energielabel nodig?

Ja, je bent zelfs verplicht om een energielabel te hebben op het moment dat jij jouw huis wilt gaan verkopen. Heb je dit niet geregeld? Dan krijg je een boete van bijna € 500,- en moet je alsnog een energielabel aanvragen. Daarnaast mag een woning zonder energielabel ook niet meer worden aangemeld op Funda. Daarom adviseren wij je om nog dit jaar een energielabel aan te vragen. Het afgegeven energielabel is immers 10 jaar geldig.

Meer weten stuur een mail naar [email protected]