Makelaars en taxateurs gebruiken verschillende waardes voor een waardebepaling of taxatierapport. Regelmatig valt het woord taxatiewaarde die belangrijk is voor de aanvraag van een hypotheek. De taxatiewaarde is de marktwaarde die de taxateur toekend aan de woning.
Je hebt een huis gekocht en de hypotheekadviseur wordt ingeschakeld om de hypotheek te gaan regelen. In veel gevallen kan de hypotheekadviseur ook de taxateur regelen die het gekochte huis dan gaat taxeren. De taxateur zal een afspraak maken met de verkoopmakelaar om de woning op te nemen. Tijdens de inspectie wordt de woning bekeken, gefotografeerd en opgemeten volgens de laatste normen. Sinds 1 oktober 2021 is het ook verplicht om een bouwkundige opnamestaat bij te voegen door de taxateur.
Nadat de taxateur de woning heeft opgenomen wordt het taxatierapport uitgewerkt. Dit moet een NWWI gevalideerd rapport zijn dat door de bank geaccepteerd wordt. Dit houdt in dat dit rapport wordt gecontroleerd door een externe partij en moet aan diverse eisen voldoen.
Verschillende data voor de taxateur
De taxateur heeft de beschikking over historische data en vraagt verschillende referenties op. Dit zijn vergelijkbare woningen die recent zijn verkocht. Het gaat hierbij om transactieprijzen (verkoopprijzen) en niet om vraagprijzen zoals vaak online staan. De taxateur komt tot een bepaalde marktwaarde die vaak taxatiewaarde wordt genoemd. De taxateur legt deze waarde samen met de onderbouwing van zijn/haar conclusie vast in het taxatierapport.
Voor kopers is de taxatiewaarde voor het verkrijgen van een hypotheek van levensbelang. Vooral wanneer je (flink) hebt moeten overbieden want naast het overboden bedrag moet je ook de kosten koper (k.k.) uit eigen middelen betalen. Hierbij is voor geldverstrekkers de taxatiewaarde/marktwaarde in het taxatierapport de maatstaaf.
Voorbeeld gekocht woning:
De vraagprijs van een huis is 450.000 euro en je hebt 485.000 euro geboden. De taxateur legt een waarde vast van 465.000 euro. Het verschil tussen de taxatiewaarde en het geboden bedrag (20.000 euro) zal je uit eigen middelen moeten betalen. Ook komen hier de kosten koper zoals e.v.t. overdrachtsbelasting, notariskosten, taxateur en hypotheekadviseur bij. Daarnaast is er de mogelijkheid om een bouwkundige keuring uit te laten voeren en/of is er een aankoopmakelaar bij betrokken. Hier zijn ook kosten aan verbonden en zal je uit eigen middelen moeten betalen in bovengenoemde geval.
Overwaarde van je eigen huis gebruiken
Om dit soort kosten te betalen maken doorstromers in veel gevallen gebruik van de overwaarde van hun eigen huis. Wanneer je al een koophuis hebt is de waarde hiervan ook meegestegen met de rest van de woningmarkt. Voor starters wordt dit een ander verhaal en zal vaak spaargeld of geld van ouders worden ingezet om een huis te kopen.
Verbouwen of oversluiten hypotheek
Wanneer je gaat verbouwen en de hypotheek aan wilt passen zal de taxateur de waarde voor, en na verbouwing vaststellen. Ook bij het oversluiten van een hypotheek zal de taxateur in de meeste gevallen langskomen. Uitzondering hierop is de bureautaxatie of bureauwaardering die in 2021 in het leven is geroepen.
Kortom:
De taxatiewaarde, lees marktwaarde van een huis is belangrijk voor een hypotheekaanvraag en hierop baseren de geldverstrekkers de mogelijkheden die je als koper hebt. Houd er rekening mee dat de taxatiewaarde lager kan zijn dan hetgeen je hebt geboden. Dit verschil zal je uit eigen middelen moeten betalen. Wil je alvast een rekenkundige en geschatte waarde van je huis ontvangen? Ga dan naar woningwaarderapport