Het kiezen van de juiste makelaar in uw regio

Bent u woonachtig in de Haagse regio? Voorburg, Leidschendam, RijswijkPijnacker-NootdorpDelft, VoorschotenBerkel en RodenrijsWassenaar,
Zoetermeer of Den Haag;
YpenburgLeidschenveenMariahoeveBezuidenhoutBenoordenhoutStatenkwartierArchiepelbuurtVruchtenbuurtVogelwijkBelgisch parkCentrum Den HaagEscampHaagse HoutLaakkwartierSchilderswijkLoosduinenSegbroekScheveningenKijkduinOckenburgh en Wateringse Veld.

Hoe vind ik een goede makelaar?

Wanneer je op zoek bent naar een goede makelaar voor de verkoop van je huis begint de zoektocht meestal online / google. Omdat er steeds meer makelaars actief zijn zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hieronder stip ik een aantal punten aan waar je op moet letten bij het selecteren van de juiste makelaar.

  • Bekijk de verkoopsnelheid van de woningen op de website (te koop zetten kan iedereen, verkopen is een ander verhaal)
  • Past jouw huis in het portfolio van de makelaar? (zorg dat er niet meerdere vergelijkbare woningen al bij de makelaar te koop staan, welke partij gaat hij dan het beste helpen?)
  • Heeft de makelaar al ervaring in jouw regio? (met aankoop en of verkoop van woningen)
  • Volg altijd je gevoel ( je geeft deze persoon wel de sleutel van je huis)
  • Nodig altijd meerdere makelaars uit (wees kritisch en luister goed naar wat ze vertellen)
  • Vergelijk de diensten (zorg dat je duidelijk hebt welke kosten er zijn en waar je voor betaald)
  • Komen er nog extra kosten bij? ( soms komen er extra opstartkosten bij of zijn de bedragen ex BTW)

Een makelaar of zelf verkopen?

Maak eerst de keuze of je een makelaar in wilt schakelen of het liever zelf wilt gaan doen. Wanneer je het liever zelf doet bedenk dan wel dat dit veel tijd kost en de juridische kennis waarschijnlijk onvoldoende is. Ons advies. Laat je altijd bijstaan door een erkende makelaar, ook als je het zelf doet. Werk samen met de makelaar en spreek af wat de makelaar doet en wat je zelf wilt doen.

Erkende VBO of NVM makelaars

Sinds de afschaffing van de beëdiging is makelaar een vrij beroep geworden. Dat zie je ook terug in de kwaliteit. Schakel daarom altijd een erkende makelaar in die is aangesloten bij een brancheorganisatie zoals NVM of VBO. Deze makelaars worden continu bijgeschoold en beschikken hierdoor over de meest actuele kennis. De woningmarkt maar ook de regels kunnen enorm snel veranderen dus up-to-date kennis is enorm belangrijk. Een ander voordeel is de geschillencommissie. Indien er een geschil ontstaat kun je hiervoor de geschillencommissie makelaardij inschakelen.

Hoe selecteer je een makelaar?

Vaak heb je in de wijk of straat wel borden gezien of heb je familie of vrienden die goede ervaringen hebben met een makelaar. Nodig die uit voor een gratis waardebepaling en/of verkoopgesprek. Ook online laten makelaars hun klanten reviews schrijven waardoor je inzage krijgt in hoeverre klanten tevreden zijn over deze makelaar.

Nodig meerdere makelaars uit

Het is tegenwoordig heel normaal dat je 2 of 3 makelaars uitnodigt maar overdrijf het niet.

Waarop is je keuze van een makelaar gebaseerd?

Dit is een belangrijke vraag want niet iedere verkoper heeft dezelfde wensen en/of verwachtingen van een makelaar. Maak voor jezelf een lijst waaraan een makelaar moet voldoen en stel vragen. Kies je voor de goedkoopste makelaar? Of kies je voor de beste makelaar? Het gevoel bij een makelaar is vaak allesbepalend bij de keuze. Per slot van rekening geef je hem of haar wel de sleutel van je huis. De meeste mensen kiezen niet voor de goedkoopste makelaar maar ook niet voor de duurste makelaar. Het is altijd een combinatie van factoren.

De woningwaarde weegt zwaar mee bij de keuze

Dit is een heet hangijzer en voor verkopers een enorm belangrijk punt. Wat is de waarde van mijn huis en wat kan het maximaal opbrengen. Makelaars zijn natuurlijk ook niet van gisteren en spelen hier soms iets te handig op in. Wees realistisch en bespreek dit met de makelaar. Wanneer je het huis te duur in de markt zet roep je de ellende over jezelf af. Ook in een tijd waar alles snel wordt verkocht zie je dat te dure huizen blijven staan. Wanneer je meerdere makelaars uitnodigt kun je zelf vaak wel aardig goed inschatten wat realistisch is of niet en laat je niet voor de gek houden door te hoge vraagprijzen.

Ervaring in de plaats, straat of wijk

Vaak kiezen verkopers voor een makelaar met veel ervaring in de straat, wijk, plaats of dorp. Op zich is dat logisch maar wil niet zeggen dat een andere makelaar het slechter zou doen. Zelf heb ik wel eens meegemaakt dat er juist voor een makelaar uit een ander gebied werd gekozen om een groter bereik aan potentiële kopers te krijgen. Deze keuze zal je zelf moeten maken en is natuurlijk verschillend voor iedereen.

Stel de juiste vragen aan de makelaars

Hierbij komt ervaring, zoekersbestand en online plaatsing om de hoe kijken. Ook de manier van presenteren in combinatie met de verkoopstrategie is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Bekijk een aantal online presentaties / reviews van de makelaars voordat je ze uitnodigt. Kijk ook hoeveel vergelijkbare woningen deze makelaar in de verkoop heeft. Het is de bedoeling dat de makelaar jullie huis verkoopt en niet die van de buren.

Wat kost een makelaar?

Ook dit is een belangrijke vraag maar je zou deze ook om kunnen draaien. Wat levert een makelaar voor je op? Een duurdere makelaar met betere resultaten zou uiteindelijk per saldo goedkoper kunnen zijn. Vraag hiernaar.

De gratis waardebepaling

Veel makelaars bieden een gratis waardebepaling aan. Tijdens zo’n afspraak wordt de woning bekeken en schat de makelaar de waarde en verkooptijd in. Sommigen komen achteraf met een onderbouwde waarde en een offerte.

Welke makelaar kiest u?

Wij van SMASH Makelaars hopen natuurlijk dat er voor ons kantoor gekozen wordt. Weten hoe wij werken en dat wij het net een beetje anders doen dan de andere kantoren in de regio.

Klik hier voor een gratis en vrijblijvend gesprek.