Van de duurste villa tot de meest gewilde eengezinswoning

Welk huis werd het afgelopen jaar het vaakst bekeken op funda? Welk optrekje stond te koop voor de hoogste prijs en welke eisen stelden de meeste huizenzoekers aan hun nieuwe woning? Dit zochten en bekeken funda-bezoekers in 2023.

Funda werd in heel 2023 maar liefst 720 miljoen keer bezocht en 55,2 miljoen uur gebruikt, zowel door mensen die op zoek zijn naar een huis als funda-fans die graag door het huizenaanbod in Nederland scrollen.

Deze nieuwe woonboerderij is nooit bewoond.

Het huis dat het vaakst werd bekeken, is deze gloednieuwe woonboerderij met zwembad, hamam en bioscoop, die door de eigenaren zelf nooit bewoond is. Vraagprijs: 1,9 miljoen euro. Een ‘koopje’, want de complete inventaris (en dus ook alle nooit gebruikte meubelen en apparaten) zijn bij de prijs inbegrepen.

Duurste huis

Voor een nulletje meer zou je eigenaar kunnen worden van het duurste huis dat dit jaar te koop stond op funda: een villa in James Bond-stijl met een 40 meter lang privéstrand aan de Vinkeveense plassen. Voor 19 miljoen euro krijg je onder meer een nachtclub, een met elkaar verbonden binnen- en buitenzwembad met aquarium, twee jacuzzi’s en een tuin van een slordige 9905 m2.

En misschien herken je ook dit appartement in Rotterdam, want dit huis verscheen het vaakst in de resultatenlijsten van huizenzoekers. Toch kreeg dit inmiddels verkochte huis in De Kwakel de meeste bezichtigingsaanvragen via funda.

Populairste huizen bij zoekers

Welk soort woningen waren nu het populairst bij mensen die serieus op zoek zijn naar een huis? Afgaande op de meest gebruikte zoekcriteria zijn dat huizen tot vier ton met minimaal drie slaapkamers en een woonoppervlakte tot 100 m2. Echter, huizen onder de twee ton met een woonoppervlakte van 50 m2 of minder werden het vaakst bekeken.

Verder zien we dat jarendertigwoningen nog steeds in trek zijn, maar dat vooral nieuwere huizen, gebouwd tussen 2011 en 2020, de meeste views kregen. Dat laatste heeft mogelijk te maken met het toenemende bewustzijn van een goed energielabel. Ook dat zien we namelijk terug in zoekgedrag: de meeste mensen filteren hun zoekresultaten op huizen met een combinatie van energielabel A, B en C of huizen gebouwd ná 2001.

Opvallend is verder dat in de top drie van meest bekeken type huizen ook huizen staan die gebouwd zijn vóór 1906 en huizen met energielabel G. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat veel zoekers ook geïnteresseerd zijn in kluswoningen die zij voor een aantrekkelijke prijs kunnen kopen en opknappen.

Behoefte aan vrijstaand en gelijkvloers wonen

Nederland vergrijst en dit zien we ook terug in het zoekgedrag op funda. In ons woonwensenonderzoek onder funda-bezoekers van afgelopen zomer gaf 20% als belangrijkste verhuisreden aan dat zij gelijkvloers willen wonen. ‘Gelijkvloers’ was dit jaar de op een na meest ingevulde term in het vrije zoekveld op funda, na ‘vrijstaande woning’. Op de derde plaats stond ‘bungalow’.

Andere opvallende zoektermen in het vrije zoekveld afgelopen jaar waren ‘paard’, ‘zwembad’ en ‘camping’.

Buitenruimte is belangrijk

Tot slot zien we aan de filters die zoekers gebruikten dat huizen met een buitenruimte vrij populair zijn. Het filter ‘tuin’ werd maar liefst 31 miljoen keer aangevinkt en vaak ook gecombineerd met een balkon of dakterras. Qua ligging wonen de meeste mensen het liefst aan (vaar)water, in het centrum of op een plek met vrij uitzicht.

Bron; Funda

Neem contact op met ons makelaarskantoor voor de verkoop van uw woning

Neem contact op met de verkoopmakelaar in Den Haag of VoorburgLeidschendam als u onze begeleiding op prijs stelt. SMASH Makelaars staat graag voor u klaar. Mail of bel ons en we helpen u snel verder. Wij zijn een betrokken kantoor met zelfstandige makelaars (Sander van Meerten en Alexandra van der Schot). Voor veel klanten is vooral de vraagprijs een belangrijk onderwerp. Dat begrijpen wij volkomen. Samen met u proberen we een zo realistisch mogelijke prijs vast te stellen. Niet te laag en zeker niet te hoog. Uit de praktijk is al diverse keren gebleken dat dit zorgt voor een sneller verkoopproces en een hogere verkoopopbrengst. Samen met u bepalen we de volledige verkoopstrategie. Wij zijn flexibel. Uiteraard zullen we u op een professionele wijze adviseren.