Als u uw huis wilt gaan verkopen dan heeft u veel vragen. U zoekt op internet op zoek naar een makelaar in uw woonplaats of die u toevallig tegenkomt. Vervolgens zit u met verschillende vragen. Waar moet ik als zoeker op letten? Wat zijn de prijzen van de makelaar? Wat gebeurd er als de verkoop niet lukt? Is de goedkoopste makelaar de beste makelaar? Waarom verkoop ik mijn huis niet zelf? Kortom u heeft allemaal verschillende vragen en wij kunnen u daar bij helpen.
Waarom kiezen voor een verkoopmakelaar?
Uw huis verkopen is een belangrijke en grote stap. Dan is het heel verstandig om een verkoopmakelaar in te schakelen. De makelaar kent de markt heel erg goed. De makelaar weet hoe hij uw woning het beste in de markt kan zetten met een daarbij passende verkoopstrategie. Het is niet alleen de woning op Funda zetten. Ook al zitten daar natuurlijk wel de meeste potentiele kandidaten kopers.
De verkoop makelaar heeft afstand tot uw woning en kan objectief uw woning het beste presenteren bij potentiele kopers. Wanneer er een koper gevonden is zijn er nog een aantal belangrijke zaken waar u het over eens moet worden;
-De prijs
-De verhuisdatum
-Eventuele ontbindende voorwaarden.
Uw makelaar kan hierbij begeleiden om het voor u op de beste manier af te spreken, zodat u weet dat de woning tegen de beste prijs / voorwaarden wordt verkocht.
Kunt u uw huis zelf verkopen?
U weet natuurlijk het meeste over uw eigen woning, maar bent u ook de gene die uw woning het beste kan verkopen? Daarnaast moet u er het type voor zijn om dit zelf te willen doen. Schrijft u zelf de tekst die het beste bij uw woning past? Het is namelijk niet zo dat u een paar mensen door uw woning rondleid en dat dan uw woning verkocht is. U moet de hele dag telefonisch bereikbaar zijn voor potententiele kopers die een afspraak willen maken om te komen kijken. Deze mensen willen waarschijnlijk allemaal op een tijdstip dat u aan het werk bent. Hier gaat veel tijd inzitten voor ons als makelaar en dit wordt wel is vergeten. Maar natuurlijk is het vak van makelaar super leuk.
Wanneer u zelf uw woning wilt gaan verkopen welke risico’s neemt u dan. Als u gebruikt gaat maken van een internet makelaar zal vrijwel altijd in het koopcontract komen te staan dat hij niet zelf de bezichtigen heeft gedaan en dat het risico wat dat betreft volledig bij de verkoper ligt met betrekking tot de meldingsplicht over de betreffende woning.
Wat kost een verkoopmakelaar?
In het verleden hanteerde elke makelaar hetzelfde tarief / courtage van 2% over het verkoopbedrag. Deze courtage werd overigens ook vaak doorgerekend aan de kopers van de woning. Zo ontving de makelaar dus 2x courtage. Dit is inmiddels niet meer toegestaan en behartigd de verkoopmakelaar uitsluitend de belangen van de verkopende partij. Daarnaast zijn de tarieven van de makelaars vrij gegeven. Dit betekent dat elke makelaar mag vragen wat hij wil.
Courtage
Een courtage gebaseerd op de verkoopprijs. Deze is vaak gelegen tussen de 0,5% tot circa 1,6 % over de uiteindelijke verkoopprijs. U weet dus vooraf nog niet wat u exact aan het einde van het verkoop traject aan uw makelaar moet betalen. Het voordeel is wel dat de verkoopmakelaar er bij gebaat is om het maximale voor uw woning te krijg. Want hierdoor krijgt u meer voor uw woning maar de makelaar uiteindelijk ook.
Bij een courtage van 1,0% ontvangt de makelaar voor elke 10.000 euro van de koopsom 100 euro. De verkoopmakelaar wil dus het liefst een zo hoog mogelijk realistisch bedrag realiseren met de beste voorwaarden voor u.
Er zijn ook makelaars die werken met een vaste bedrag als courtage. Een makelaar rekent dan voor de verkoop van een woning ongeveer 5.000 euro. Dit is natuurlijk fijn dat u weet wat u moet betalen, maar de verkoopmakelaar heeft dan dus geen enkel belang meer om er voor u het maximale uit te halen. Internet makelaars zoals Makelaarsland, I-blue hanteren een vaste courtage bij de verkoop van uw woning. Dan is er nog de “Gratis verkoopmakelaar” Deze beweert uw woning gratis te verkopen. Wat er echt gebeurd is dat de rekening bij de kopers wordt neergelegd. Dit klinkt heel mooi, maar een koper zal in zijn bod hier altijd rekening mee houden. Dit omdat hij maar een bepaald bedrag kan betalen /lenen.
Promotiekosten
In de bovengenoemde mogelijkheden dient u er wel rekening mee te houden dat een makelaar “extra kosten” in rekening kan brengen, zoals advertentie kosten, kantoorkosten, presentatiekosten, aanmeldkosten etc. Deze kosten kunnen dus boven op de courtage komen bij de verkoop van uw woning. Het kan ook zijn dat de verkoopmakelaar werkt met een “all- in-courtage” dan zitten al deze kosten dus inbegrepen in zijn of haar courtage bedrag. Het is dus verstandig hier goed rekening mee te houden en dit te vragen als u een makelaar uitnodigt voor een gesprek. En als laatste vraag ook naar de betaalmomenten. Wordt er met u afgerekend als de verkoop van uw woning is afgerond bij de notaris of wordt er een “voorschot” in rekening gebracht. Zo voorkomt u dat u voor verrassingen komt te staan.
Zo bepaald u zelf de keuze van de juiste verkoopmakelaar voor u.
Het aller belangrijkste is om een verkoopmakelaar te kiezen die bij u past. In onze ogen is al het bovenstaande van ondergeschikt belang. In principe kan elke makelaar uw hetzelfde pakket aanbieden zoals Funda, uitgebreide foto reportage, omwonende mailing, filmpjes en een zoekersbestand. U moet uiteindelijk een goed gevoel hebben bij de makelaar die u kiest. Hij of zij is wel de gene die uw sleutel krijgt en met vreemde mensen door uw huis loopt. Degen die u kiest kan dan net duurder of goedkoper zijn in de verkoopcourtage maar door zijn middelen, inzet en expertise zou de opbrengst van uw woning misschien wel 5.000 euro meer zijn. Dat is die extra 50 euro toch wel waard? ????
Benieuwd naar wat wij van SMASH Makelaars voor u kunnen betekenen als verkoopmakelaar? Onze werkwijze is helder, duidelijk en je komt niet voor verrassingen te staan. Wij komen graag bij u langs voor een nadere kennismaking onder het genot van een kopje koffie om uw wensen