Voor het eerst in vijf jaar zijn niet de prijzen van appartementen, maar van tussenwoningen het hardst gestegen. In het derde kwartaal van dit jaar waren tussenwoningen gemiddeld 8,8 procent duurder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook zijn er meer woningen verkocht: zo’n 62.000 in het derde kwartaal. Dat gebeurde in 25 jaar tijd niet eerder.
Marlies van Leeuwen 23-10-20

De woningmarkt lijkt zich van de coronacrisis niets aan te trekken, blijkt uit de cijfers die het CBS vandaag publiceert na onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen. In september van dit jaar kostte een gemiddelde koopwoning 345.443 euro, 8,6 procent meer dan in september 2019. Dat is meer dan 9000 euro hoger dan in augustus en het is daarmee de grootste prijsstijging in anderhalf jaar tijd. In vergelijking met het dal in juni 2013 – toen de woningmarkt in het slop zat – liggen de prijzen nu 52,5 procent hoger.

Desondanks wordt er druk verhuisd: volgens het Kadaster waren er in september 20.601 woningtransacties, 12,5 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn 168.708 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 6 procent meer dan in dezelfde periode van 2019. Wie een tussenwoning verkoopt, ziet de prijs het hardst stijgen, met 8,8 procent meer dan een jaar geleden. Appartementen, die sinds 2015 steevast op de grootste prijsstijging konden rekenen, werden 8,3 procent duurder. De prijsstijging van vrijstaande woningen was met 7,1 procent het laagst.

Groningen

In Groningen ging in het derde kwartaal de huizenprijs het meest omhoog, met gemiddeld 10,8 procent. In Noord-Holland was de prijsstijging het laagst, 7,2 procent.  In de drie zuidelijke provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland nam het aantal verkochte bestaande woningen het meeste toe ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar.

Vorige week concludeerde makelaarsvereniging NVM al dat de huizenprijzen de afgelopen tijd het hardst zijn gestegen in twintig jaar. Die cijfers wijken iets af van het CBS, omdat de makelaarsclub zich baseert op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS de prijsontwikkeling meet van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.