De prijzen van koopwoningen zijn vorige maand weer verder gestegen. Een huis werd 8,6 procent duurder, de grootste prijsstijging sinds januari 2019. Een gemiddeld huis kost nu 345.443 euro, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De huizenprijzen trekken zich niets aan van de coronacrisis en blijven stijgen, nu zelfs met het hoogste percentage sinds januari vorig jaar.

“Het aantal faillissementen blijft ook klein, de werkloosheid zit nog onder de 4,5 procent, de mensen hebben nog inkomen”, zegt econoom Frank Notten van het CBS, die het evengoed “bijzonder” noemt dat de prijzen zo hard blijven stijgen in deze crisistijd.

In de maand september wisselden 20.601 huizen van eigenaar, een toename van 12,5 procent vergeleken met een jaar eerder. In de eerste negen maanden van dit jaar werden 168.708 woningen verkocht, ruim 6 procent meer dan in de eerste drie kwartalen van 2019.

Ben jij van plan om binnenkort een huis te kopen, of weerhouden de stijgende huizenprijzen je daarvan? Deel je ervaring op ons reactieplatform NUjij.

Prijzen nu hoger dan ooit tevoren

Na een piek in augustus 2008 – voor de vorige crisis – daalden de prijzen van bestaande koopwoningen. In juni 2013 werd het dieptepunt bereikt. Sindsdien lopen de prijzen weer op. Nu zijn de prijzen hoger dan ooit tevoren.

“Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in september 52,5 procent hoger”, aldus het CBS.

Bizar dat dit nog zo gaat. Er moet echt een structurele aanpassing komen in het hele huur/koop systeem. Wij werken beiden fulltime met een vast contract (beiden halverwege 20). Opzich voor onze leeftijd voldoende inkomen, maar kopen is geen optie door deze prijzen. Sociale huur is geen optie, daar verdienen wij net teveel voor. Gevolg is dat wij verplicht particulier moeten huren (€1000+ per maand), met daarvan weer als gevolg dat sparen erg langzaam gaat. Ik snap dat mensen behoed moeten worden voor over-creditering, maar dit is toch een rot systeem? Wél meer dan €1000,- per maand aan huur kunnen betalen, maar geen hypotheek kunnen afnemen met een lagere afbetaling per maand (en dus tussendoor kunnen sparen voor onkosten/reparaties etc.). Ik hoop dat dit systeem een keer herzien wordt, want met ons zijn er velen die er zo bij zitten..

Ik maak mij wel zorgen voor alle mensen die enorm hoge huur betalen omdat ze niet in aanmerking kwamen voor sociale huur, maar nu door de “overheidsmaatregelen tegen corona” hun baan zijn verloren. Ja, je komt natuurlijk eerst even in de WW. Dan heb je direct al inkomensverlies maar kun je het wellicht nog even uitzingen. Maar ik denk dat het voor die mensen echt niet langer kan duren dan maximaal 6 maanden. Wat gebeurt er dan? Dakloos op straat of geld lenen van de bank om de huur te kunnen betalen? Met al die alleenstaanden in Nederland kan die groep vaak ook niet aankloppen of terugvallen bij een partner. Ik vind dat er maar weinig aandacht is voor deze grote groep die naar mijn idee al op het laatste beetje geld pruttelt.

Door: NU.nl
23 oktober 2020