Nieuwe maatregelen van het kabinet m.b.t. de woningmarkt

We zijn inmiddels een paar maanden verder met het nieuwe kabinet en het lijkt erop dat het kabinet de huidige patstelling op de woningmarkt serieus wil gaan aan pakken onder leiding van de nieuwe minister van wonen.

Geen doorstroming op de woningmarkt

Er is geen oplossingen voor het grootste probleem in de woningmarkt, namelijk gebrek aan doorstroming. Dit omdat de senioren geen alternatieven hebben om ergens anders naar toe te verhuizen. Hierdoor blijven de senioren zitten in hun veel te ruime eengezinswoningen met tuin. Met als gevolg dat er een grote groep die wil doorschuiven van hun appartement naar een gezinswoning geen kant op kan. Hierdoor is er een grote impasse op de woningmarkt ontstaan. Nu zijn de voornemens om er dit jaar landelijk zo’n 100.000 nieuwe huizen bij te bouwen. Een duidelijke visie voor doorstroming is er op dit moment nog niet echt. De genomen maatregelen die voor dit jaar op het programma staan, zijn vooral gericht op het niet verder verhogen van de verhuur woning en het steeds meer bevorderen van het verduurzaming van de eigen woningen.

De belangrijkste kabinetsmaatregelen voor de koopwoningmarkt van 2022.

SMASH Makelaar, de makelaar van Voorburg-Leidschendam, Ypenburg, Leidschenveen, Mariahoeve Den Haag

Starter worden beschermd middels de huidige opkoopbescherming

De gemeente Den Haag heeft het al ingevoerd: de opkoopbescherming ofwel vergunningplicht voor het verhuren van een recent aangeschafte woning. De nieuwe huisvestingswet maakt het voor de desbetreffende gemeenten mogelijk om speculatie te ontmoedigen. Je kunt wel een huis kopen om te verhuren maar pas na een bepaald aantal jaren. De overheid verwacht dat er door de zelfbewoningsplicht minder huizen aan het aanbod worden onttrokken voor verhuur. Daarnaast moeten beleggers in vastgoed tegenwoordig 8% overdrachtsbelasting betalen.

Kom je in aanmerking voor subsidie?

Een groot voordeel is de verhoging van de subsidie bij twee verduurzamingsmaatregelen;
• Dubbelglas (HR++ glas of Triple glas/ HR+++)
• Dak (Glaswol, Spouwplaat, Folie etc. etc.)
• Gevel (spouwmuur isolatie, Parels, Steenwol, etc. etc.)
• Vloerisolatie (Tonzon Thermoskussen, Puur etc. etc.)

Woningeigenaren krijgen in plaats van 20% ongeveer 30% terug op hun totale investering. De subsidie kan besteed worden aan twee isolatiemaatregelen of een combinatie van een isolatiemaatregel met een warmtepomp. Met deze stimulering verwachten wij dat veel woningeigenaren alsnog hun woningen verduurzamen wat de waarde van de woning ten goede komt.

Energielabel verplicht noemen

Het is al vaker aan de orde geweest, maar nu is het ook definitief. De verkopers moeten bij de verkoop van hun eigen huis het energielabel ook tonen in advertenties, zoals op Funda. De tijdelijke opschorting van de handhaving op deze zogeheten advertentieplicht komt daarmee te vervallen. Voor wie nog geen energielabel heeft, neem even contact met ons op en wij brengen u in contact met een bedrijf bij u in de buurt. Dus als u nu al verhuisplannen heeft of over een jaar en u heeft nog geen energielabel, zorg dan dat u op korte termijn een afspraak maakt met een energieadviseur of verkoopmakelaar.

WOZ-waarde bijna 10% omhoog

In de afgelopen jaren zijn we voor het bepalen van de WOZ waarde geleidelijk overgegaan van kubieke meters naar vierkante meters gebruiksoppervlakte. Sinds 2022 wordt alleen de vierkante meters gebruiksoppervlakte gebruikt als standaard en dit is op zich ook best logisch, omdat het uiteindelijk ook gaat om hoeveel M2 woonoppervlakte je ook hebt en niet hoe hoog je plafond is. Daarnaast is het gelijk ook voor de taxatie van uw woning veel transparanter en beter controleerbaar. Ook zullen de WOZ-waarden door de prijsstijgingen van de afgelopen jaren dit jaar naar verwachting gemiddeld zo’n 10% hoger uitvallen dan vorig jaar. Het kan dan ook verstandig zijn om de WOZ-waarde van je woning dit jaar weer eens te checken.

Verhoging NHG-grens

Met het stijgen van de huizenprijzen kan het niet anders dan dat de NHG-kostengrens ook meestijgt. Dit jaar gaat de NHG-grens dan ook van €325.000 naar €355.000. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd dan is de grens 6% hoger, namelijk €376.300 in plaats van €344.500 vorig jaar. Daarmee kunnen meer kopers kiezen voor een verantwoorde hypotheek maar met een gemiddelde huizenprijs van 419.000 euro zal dat niet heel veel uitmaken. De NHG-grens blijft zo nog steeds achter op de ontwikkeling van de huidige woningmarkt.

Kortom, we kunnen nog niet echt zeggen dat de nieuwe maatregelen van het kabinet echt grote veranderingen op de woningmarkt zullen gaan veroorzaken. Dat zal vooral moeten komen van nieuwbouwwoningen die gericht is op doorstroming van de huidige senioren. Op dit moment kunnen de senioren eigenlijk alleen maar kiezen voor een krappe seniorenwoning of een verzorgingstehuis terwijl de meeste juist nog zeer vitaal zijn en nog willen genieten van een woning met ruimte en een tuin. Pas als daar een oplossing voor wordt gevonden zal de woningmarkt weer in beweging komen.

Staat u op het punt om een huis te kopen of verkopen in de Haagse regio? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over nieuwe ontwikkelingen op de woningmarkt en uw kansen hierin.

Makelaar Voorburg-Leidschendam, Ypenburg, Leidschenveen, Den Haag voor woning verkopen SMASH makelaars de verkoopmakelaar voor Voorburg Leidschendam Mariahoeve Den Haag Pijnacker Nootdorp Rijswijk Wassenaar Voorschoten Delft

 

Wilt u meer informatie met betrekking tot de woningmarkt. Vul dan onderstaand formulier in.

    In welke dienst(en) bent u geinteresseerd