Elke huizenbezitter die wil verhuizen, komt met hetzelfde dilemma: verkoopt u eerst uw huidige woning voordat u gaat bieden op een andere huis? Of kunt u beter eerst een nieuwe woning kopen? Het maakt niet uit welke keuze u maakt u loopt altijd een zeker risico. Om dit risico zoveel mogelijk te verkleinen kijken wij graag met u mee wat in uw situatie het beste past. Wij zetten de voor- en nadelen van deze opties voor u op een rijtje.

Eerst huis verkopen, dan kopen

Dubbele maand lasten voorkomen

Door eerst uw woning te verkopen heeft u de duidelijkheid over de prijs die u voor uw woning heeft gekregen. Hierdoor weet u precies wat uw budget is bij het aanschaven van een nieuwe woning. Dit geeft u financieel meer duidelijkheid en zekerheid.

Sterker staan bij uitbrengen van een bod

U hoeft doordat u uw woning al verkocht heeft geen financieel voorbehoud op te nemen bij het uit brengen van een bod. Dit omdat uw financiële situatie volledig duidelijk is. Dit kan voor verkopers heel aantrekkelijk zijn, omdat zij hiermee een stukje zekerheid krijgen / kopen.

Snel op zoek naar een ander huis

Het kan zijn dat de kopers van uw huis er graag snel in willen, waardoor u snel op zoek moet naar een andere woning. Zeker in de huidige woningmarkt kan dat lastig zijn. Het is dan wel verstandig dat u probeert om met de kopers af te spreken om de overdrachtsdatum zo ver mogelijk uit te stellen, zodat u tijd heeft om een andere woning te vinden.

Eerst een huis kopen, dan pas verkopen

Verzekerd van woonruimte 

Wilt u geen extra kosten maken door bijvoorbeeld tijdelijke woonruimte te gaan huren en dan twee keer te verhuizen, dan kunt u ervoor kiezen om pas een bord  ‘te koop’ te plaatsen, nadat u een nieuwe woning heeft gevonden en gekocht. U bent dan verzekerd dat u dan in alle rust uw woning kunt verkopen en dat u op het moment dat u het uitkomt gaat verhuizen.

Genoeg tijd 

Daarnaast heeft u in ieder geval alle tijd voor het klussen / verbouwen in u nieuwe woning en voor de verhuizing.

Snel kunnen verkopen, anders dubbele woonlasten 

Deze volgorde is echter alleen interessant als u verwacht dat uw woning redelijk snel verkocht kan worden. Of dat u genoeg financiële ruimte heeft om tijdelijk de dubbele woonlasten te kunnen dragen. De bank wil namelijk zekerheid. De bank verwacht van u dat u gedurende bepaalde tijd de maandlasten van uw oude en uw nieuwe hypotheek tegelijk kunt (blijven) betalen. Onze hypotheekadviseurs helpen u hier graag bij, zodat u van te voren weet waar u aan toe bent.

Wat moet u nu kiezen?

Ga eerst kijken wat in uw situatie het meest lastige is. Is dat het vinden van een nieuwe woning? Dan is het verstandig om eerst een andere woning te kopen en dan pas u oude woning te verkopen. Verwacht u dat de verkoop van uw oude woning best wel lastig zal zijn? Bijvoorbeeld dat er heel veel verbouwd moet worden door de volgende eigenaren. Zet die dan eerst uw huidige woning te koop, voordat u een nieuwe woning gaat aankopen.

Ga in gesprek met ons!

Wij kunnen een goede inschatting maken van de marktwaarde van uw woning. Ook hebben wij ruime ervaring en kennis om te kijken of uw woning courant is. Dit houdt in of uw woning makkelijk te verkopen is of juist niet. Verder kunnen wij u adviseren over eventuele verbeteringen voordat u uw woning te koop zet.
Verder is het verstandig om samen met een onafhankelijke financieel adviseur om de tafel te gaan zitten om samen te kijken naar uw financiële mogelijkheden. Wij kunnen u hier bij uitstekend begeleiden en ondersteunen.

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.